Direktlänk till inlägg 17 juli 2017

Hemma igen

Av grongoling2 - 17 juli 2017 13:32

Hemkommen från en liten semester på landet med åtföljande begravning i huvudstaden.


Det har så klart varit många upplevelser.


Vi åkte upp via gården där vi hämtade allt möjligt gott, olika slags grönsaker, yoghurt, kött och så plockade vi en stor skål full med jordgubbar.


Slitsamt att åka bil så länge, vi kom fram halv åtta på kvällen till stugan på landet där släktningar bor och vi kan bo i en gäststuga. Nästa morgon åkte vi in till närmsta stad och hämtade sonen som kom norrifrån med sin gitarr och ja, sin rara person. Vi fikade och åkte vidare till en annan stad där det var typ loppisens dag. Jag köpte en skiva med Monica Z och en med Whitney Houston samt en skål. Sen åt vi jättegoda våfflor i en trädgård och sen åkte vi hem.


Dagarna delades mellan häng hemma kring stugan, promenader och bad där, och utflykter. Jag gillar nog hänget hemmavid bäst. Men vi var vid ett slott som hade fint vatten runt sig en dag. Och en liten plantering.

 

Jag har inte tagit en enda bild utom denna då.


Har varit trött förstås men förvånande nog har jag varit uppe varje dag och varit med hyfsat. Sovit jättedåligt faktiskt, men ändå bra de timmar jag faktiskt sovit. Fick träffa en kusin till barnen också. En flickvän kom också och på onsdagen åkte vi fyra in till storstaden där vi bodde vid Hornstull.


Mötte en släkting vid mosters lägenhet på onsdagskvällen. Jag ville dit och vänja mig långsamt vid allt som skulle ske. Packade lite glas och några keramiksaker som jag fått genom testamentet. Dock, när dörren öppnades till mosters lägenhet så stängde jag tydligen av. Jag var bara praktisk. Gråtit en del, mycket, under resan tidigare, men när jag väl var där så "slapp" jag känna. Och det var kanske skönast så. 


På torsdagens morgon kom dottern med ett tidigt tåg. Fikade hemma hos oss. Jag tog tunnelbanan till moster och släppte in syster med fästman. Vi var hungriga och gick och åt, och dottern kom också dit och alla åt lunch. Sonen åt själv hos moster och sen gick han till kyrkan för att bekanta sig med flygeln där.


Vi andra gick hem till moster igen och bytte om. Sen gick vi till kyrkan som låg jättenära. En vacker men inte så varm dag. Uppför kyrkbacken, ett fyrtiotal personer stod samlade i smågrupper och släkten var 12 personer. Vi hälsade lite här och där. Jag och min syster var väl så kallat närmast sörjande och det kändes lite jobbigt att ha ögonen på sig på det viset. Men bra att jag hade henne som stöd. Fint att träffa morbrors änka som blev så rörd när hon såg min dotter som hon bara sett som liten tjej. Då började jag också gråta. 


Ja, sen samlades alla i ett förrum och prästen kom och hämtade oss. Jag ville att ingångsmusiken skulle spela när vi gick in för att undvika prat före gudstjänsten. Men det blev dessutom att vi skulle gå in i procession, det gillade jag inte egentligen men var för mesig för att säga något om det. Jag hade ju valt musik och så. 


En lätt omändring i ordningen blev det för jag skulle gå först, äldst som jag är i sammanhangen, alltså inte äldst av oss kusiner men barn till mosters äldsta syskon, av vi som var närvarande. Jag gick först vid avskedstagandet sen också, hu.


Men sonen spelade en jättefin improvisation/jazzig/vismässig version av Blott en dag. Han gjorde det väldigt bra, det var roligt. Annars var det som innan, jag var helt avstängd. Utom att hjärtat började banka som bara den. Jag smusslade i mig en ipren och det hjälpte mig igenom. Begravningar är inte roliga, de är jobbiga.


Efteråt minnesstund. Jag och syrran stod och hälsade på alla, det var okej. Alla mosters vänner visste precis vilka vi var för hon pratade så mycket om oss. Det kändes fint. Jag satt bredvid min äldsta kusin, och vänner till moster. Det fungerade bra. Några tal var det, inte jättemånga. Märks ju att moster blev gammal, många finns inte längre som känt henne. 


Tur att jag hade sidensjalen för kavajen åkte av ganska direkt. 


Efter det hela samlades de fem närvarande kusinerna (fem var inte där) hemma hos moster och pratade om hur vi ska gå vidare med alla mosters saker. Och sen fick vi gå hem.


Jag återförenades med familjen på söder och vi gick till en indisk restaurang. Trevligt att träffa dem och jag hade ett så bra samtal med dottern angående testamentet. Jag vill att det ska kännas personligt, det som jag fick av moster. Hon sa att moster alltid pratade om mig. Det känns ändå bra, för vi hade mycket kontakt.


Nästa dag var fredag och dottern åkte i ottan tillbaka till sitt jobb. Jag åkte tillbaka till lägenheten och hämtade finkläder och sa adjö till mina kusiner. Sen åkte jag och mannen söderut igen, kom hem vid sjutiden på kvällen. Som sagt, det är segt att åka bil och jag får ont i ryggen av det också.


I dag är enda dagen då jag är ensam hemma i lugn och ro, så jag försöker att inte göra för mycket. Under en promenad nyss fick jag reda på att min andra gamla släkting (fru till morfar så vi är inte släkt egentligen) inte mår bra alls. Jag försöker komma med tips men det är ju inte lätt. Tror inte att jag klarar om hon också. Försöker hålla det ifrån mig faktiskt. Har beställt healing till henne.


Dags för lunch.


Här är lite lösöre från moster som jag inte skulle ha något emot att ha hemma hos mig, kuddarna alltså:

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Linnéa

4 augusti 2017 15:50

Är sen i mitt läsande, men vill skicka värme och omtanke såhär i efterhand. Och kanske fortfarande behövs. Låter slitsamt med allt det praktiska att ta hand om <3

grongoling2

7 augusti 2017 21:37

Jag är också sen i mitt läsande av din kommentar! Tack, ja det är ganska uppslukande

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av grongoling2 - Måndag 22 jan 21:28


Jag tog blodtrycket hemma nästa kväll, och då var det faktiskt mycket lägre. Det känns skönt, men jag ska mäta lite då och då framöver.   I lördags tog vi bilen och körde i tre timmar till min ingifta släkting, en som jag träffade varje sommar i ...

Av grongoling2 - Onsdag 17 jan 17:12

Ja, det fanns visst en tid när kroppen var ganska frisk, enligt mätningar och så. I dag har jag högt blodtryck. Det känns inte så kul alls. Och jag vet inte exakt vad det beror på heller. Det vet man kanske sällan. Jag har gått upp många kilo på si...

Av grongoling2 - Onsdag 10 jan 19:14

Ja, det blir oftast när jag är nere för räkning som jag skriver här. Sådär så att det inte går att göra något annat, sådär så att jag ställer in dagen. Ställer in den i ett skåp och stänger dörren om den. Skönast så.   I natt vaknade jag klockan ...

Av grongoling2 - Torsdag 4 jan 22:41

Sitter här som ett beläte. Är så trött fast jag knappt gjort någonting i dag. Mer än att ha ätit lunch med chef här hemma samt haft möte. Kanske det var jobbigt och intensivt. Så till den grad att jag blivit sittande sedan dess. Kanske. Känner så...

Av grongoling2 - 29 december 2017 14:18

God fortsättning på julhelgen!   Jag hoppas att du har haft det bra. För det första, att du har överlevt julen. Kroppsligen, givetvis, men även själsligen. Julen, i bemärkelsen en traditionell högtid med förväntningar på samvaro, ätande och gåvor...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se